Om oss

Bröderna Boo och Björn Dahlin

Vi växte upp i Härnösand under 40- talet.

Vi växte upp på Brännan i Härnösand. Intressena var många, men den närliggande skogen lockade.

Bosse började tidigt musicera. Fiol var debutinstrumentet. Som tur var lockade inte spelläxorna värst ( för omgivningen).

Frågan är om det blev bättre med trumspelningen?

Grammofonen på högsta volym, och fullt ställ på trummorna innebar givetvis total ensamhet hemma. Lillebror flydde så långt det gick.

Oftast fanns det något att skruva isär för undersökning.

   

Vår bakgrund

Med en idyllisk uppväxt i en småstad och en möjlighet att få tillbringa någon sommarvecka hos mormor och morfar på Strinningen, där man fick höra om forna tider, väcktes väl ett intresse för vår bakgrund. Tyvärr fanns mamma där att fråga varje gång en fundering dök upp, eller någon morbror eller moster. De var 10 syskon i livet. Bara mist en bror, Klas, dog som ung.. Med stigande ålder  lämnade  syskonen oss, men när endast 4 återstod fick vi "ändan ur vagnen" och började släktforska.  Vi har 4 entimmes- filmer från intervjuerna med Tord, Bertil, Berta och Gerd. Dessutom har vi en kort intervju med deras kusin Helge Bergqvist.

Ett råd till dig, som läser det här: Börja fråga dina närmaste i dag! Skriv ner vad du får höra. Tidigare generationer har gjort en livsresa som är värd att minnas!

Vår pappa Gunnar föddes i Härnösand den 1. mars enligt honom själv, men den 7 mars enligt kyrkoböckerna. Det fanns inget överflöd, så redan vid 7 års ålder fick han börja  arbeta. Eftersom han var relativt liten, passade det att han fick krypa in ångpannorna med en trasa för munnen och knacka bort slagg som bildades vid användningen. Man undrar vad dagens Yrkesinspektion skulle säga?


Vår mamma växte upp på torpet på Strinningen. Gick i Finnsviks skola, men som 13- åring flyttade hon in till Härnösand för att arbeta som hembiträde hos konsul Ringblom. Hon fick dela bostad med brodern Gösta, som var 1 år äldre.

Genom henne har vi fått ta del av mormors känsla för familjens betydelse och sammanhållning.

Familjenamnet Dahlin


     
Båtsmansnamn från rote 55 i Högsjö.


 Daniel Mikaelsson, född 1770 i Stigsjö, anställdes 1798 som båtsman vid rote 55 i Högsjö. Han tilldelades namnet Dahlin.1814 drog han ut i krig mot Norge, men dog dagen innan anfallet! Familjen fick därefter behålla namnet.